De geplande hoogspanningsverbinding tussen Geertruidenberg en Krimpen aan den IJssel of Crayestein in Dordrecht heeft lokale gemeenschappen en natuurorganisaties verdeeld. Er is onrust over de mogelijke gevolgen van extra masten en leidingen op het landschap en dierenwelzijn in de regio. Gemeenten zoals Dordrecht, Sliedrecht, en Molenlanden worden geconfronteerd met de dreiging van nieuwe infrastructuur die woningbouwplannen en de natuur in gevaar brengt.
TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, heeft aangekondigd een uitgebreid onderzoek te starten naar de impact van de verbinding op vogels en woelmuizen. Met speciale technologie wordt de vliegroutes en risico's voor vogels in kaart gebracht, vooral voor grote vogels die mogelijk in botsing kunnen komen met de hoogspanningsdraden. Daarnaast wordt ook de habitat van de beschermde woelmuis in kaart gebracht.
Naast het onderzoek naar dierenwelzijn, worden verschillende studies uitgevoerd naar verkeerscijfers, geluidsniveaus, en geografische data langs de voorgestelde routes. Elk traject kent zijn eigen uitdagingen, zoals snelwegen, waterkruisingen, en natuurgebieden. Deze informatie zal dienen als basis voor adviezen aan de ministers van Klimaat en Volkshuisvesting bij het kiezen van de meest geschikte route.
De betrokken gemeenten en provincies zullen op de hoogte worden gesteld van de onderzoeksresultaten en hebben de mogelijkheid om advies uit te brengen over de beste tracékeuze. De aanleg van de nieuwe hoogspanningsverbinding is gepland rond 2030, maar de huidige plannen roepen nu al bezorgdheid op onder bewoners en natuurorganisaties.
Informatiebijeenkomsten zijn gepland waar geïnteresseerden de laatste ontwikkelingen kunnen volgen en hun zorgen kunnen uiten. Deze bijeenkomsten bieden een platform voor dialoog en transparantie over de toekomstige veranderingen in de regio.