Op een ontroerende ceremonie in Sliedrecht heeft Jan Blüm de eervolle Militaire Onderscheiding in ontvangst genomen namens zijn overleden vader, die op tragische wijze om het leven kwam tijdens een van de meest donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog. Jan Blüm werd postuum geëerd met het Mobilisatie-Oorlogskruis, een erkenning die meer dan tachtig jaar op zich heeft laten wachten.
De zonen van Jan Blüm, Gert en Jan, waren aanwezig om de onderscheiding met waardigheid en dankbaarheid te ontvangen. Het dappere verhaal van hun vader, die vijf kogels in elk been kreeg van Nederlandse soldaten, maar desondanks zijn postuur van moed en vastberadenheid behield, raakt velen diep. Gert Blüm, emotioneel maar trots, nam symbolisch de fakkel van moed over en bracht een eerbetoon aan de nalatenschap van zijn vader.
De herinnering aan Jan Blüm werpt een onthullend licht op een vergeten hoofdstuk in de geschiedenis van Sliedrecht en zijn dappere inwoners. Zijn erkenning markeert niet alleen een eerbetoon aan zijn dapperheid, maar benadrukt tevens de offers die zijn gebracht voor vrijheid en gerechtigheid. De gemeenschap staat zij aan zij om zijn nalatenschap te eren en zijn verhaal levend te houden.
De uitreiking van het Mobilisatie-Oorlogskruis aan Jan Blüm is meer dan een symbolische geste; het is een herinnering aan de onsterfelijke dankbaarheid en respect die de dapperheid en moed van elke held verdienen. Zijn naam zal voortleven in de geschiedenisboeken en in de harten van degenen die hem eren en herdenken.