In een tijd waarin de huizenmarkt gespannen is en jongeren moeite hebben met huren en kopen, biedt antikraak wonen een uitweg. Voor zeven bewoners van een voormalig schoolgebouw aan de Noordendijk in Dordrecht is het echter een bitterzoete realiteit dat zij waarschijnlijk binnenkort moeten wijken voor een luxe villawijk genaamd Vlijweide. De zorgen over de wooncrisis en de toekomst zijn voelbaar.
In de voormalige klaslokalen hebben twintigers hun intrek genomen in een sfeervolle omgeving. De indrukwekkende ruimte en betaalbaarheid van gemiddeld 60 vierkante meter voor 290 euro, inclusief nutsvoorzieningen, spreken velen aan. Voor kunstenaar Babs van Heugten (28) biedt deze plek een creatieve oase met ruimte voor haar kleurrijke kunstwerken en persoonlijke touch.
Voor Noortje van der Leije (23) en Dervano Nzolani (27) is antikraak wonen een stap richting onafhankelijkheid en ervaring opdoen in een uitdagende huisvestingsmarkt. Beiden delen hun unieke perspectieven en ervaringen met deze alternatieve woonvorm, waar flexibiliteit en samenhorigheid essentieel zijn.
De acceptatie van antikraak wonen als een tijdelijke oplossing voor leegstand is in de loop der jaren gegroeid. Met honderden mensen op de wachtlijst in de regio Rotterdam/Drechtsteden, wordt antikraak gezien als een kans voor jongeren die moeite hebben om een betaalbare woning te vinden in een verhitte vastgoedmarkt. Deze woonvorm opent deuren naar toekomstige stappen in de huizenmarkt.